Καταρράκτης

img 3601427203477 lensxΤι είναι ο καταρράκτης

Ο καταρράκτης είναι μια πολύ συχνή πάθηση του ματιού. Με την πάροδο της ηλικίας ο φακός που έχουμε μέσα στο μάτι μας υφίσταται αλλαγές που τον κάνουν λιγότερο διαυγή. Όταν ο φακός αυτός γίνει θολός τότε λέμε ότι υπάρχει καταρράκτης. Με τον καιρό ο καταρράκτης επιδεινώνεται και η όραση γίνεται θολότερη.

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει θόλωση του φακού από την νεανική ηλικία και τότε μιλάμε για νεανικό καταρράκτη.

Καταρράκτης μπορεί να προκληθεί και από άλλα αίτια, αλλά με μεγάλη διαφορά η συχνότερη αιτία είναι η ηλικία. Ο Σακχαρώδης διαβήτης, το τραύμα, κάποια φάρμακα όπως τα στεροειδή η κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις στο μάτι,  μπορεί να κάνουν την εξέλιξη του καταρράκτη να προχωρήσει γρηγορότερα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα συνήθως εξελίσσονται αργά με κυριότερα την θόλωση της όρασης και το ξεθώριασμα των χρωμάτων.  Ένα ακόμα συχνό σύμπτωμα καταρράκτη είναι η ενόχληση από τα έντονα φώτα. Χαρακτηριστικό είναι το θάμπωμα που δημιουργούν τα φώτα από τα διερχόμενα αυτοκίνητα την νύχτα.

Θεραπεία

Στην θεραπεία προχωράμε μόνο όταν ο άνθρωπος αισθανθεί ότι η όραση του έχει μειωθεί σημαντικά. Εφόσον ο ασθενής είναι ικανοποιημένος με την όραση του και δεν υπάρχει άλλο παθολογικό εύρημα δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε χειρουργείο. Οι περισσότεροι ασθενείς οδηγούνται στο χειρουργείο όταν ο καταρράκτης αρχίζει να επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα τους.

Η θεραπεία του καταρράκτη είναι χειρουργική. Αφορά στην αφαίρεση του θολωμένου φακού και την αντικατάσταση του από καθαρό, τεχνητό φακό.

Ο Δρ Σκουτέρης έχοντας συμμετάσχει στην χειρουργική ομάδα του Mr Paul Rosen, έναν από τους καλύτερους χειρουργούς παγκοσμίως, αλλά και στην ομάδα της καθηγήτριας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης Prof. Downes, χρησιμοποιεί την πίο σύγχρονη τεχνική παγκοσμίως και αφαιρεί τον καταρράκτη μέσα απο μικροσκοπική τομή μειώνοντας στο ελάχιστο την μετεγχειρητική αποκατάσταση.

Έχει πρόσβαση στο πιο σύγχρονο Laser το LenSX της Alcon το οποίο μπορεί να υποκαταστήσει κάποια από τα βήματα της επέμβαση που γίνονται απο τον χειρουργό με στόχο την μεγαλύτερη ακρίβεια. Μπορείτε να δείτε ένα βίντεο για το συγκεκριμένο Laser εδώ.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε, μπορείτε να δείτε ένα χειρουργείο καταρράκτη που ο Δρ. Σκουτέρης πραγματοποίησε σε ασθενή του, κάνοντας κλικ εδώ.

doctor anytime
κλειστε ραντεβου