Εκφύλιση ωχράς κηλίδας

01 ekfylish wxras Τι είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας;

Η εκφύλιση της ωχρας κηλίδας είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους άνω των 60 ετών αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα. Αφορά το κεντρικό κομμάτι του αμφιβληστροειδούς που λέγεται ωχρά κηλίδα και αυτός είναι και ο λόγος που η κεντρική όραση είναι αυτή που επηρεάζεται. Η συγκεκριμένη πάθηση δεν θα οδηγήσει ποτέ σε πλήρη απώλεια της όρασης και δεν είναι επώδυνη.

Αρχικά μπορεί να εμφανιστεί ως παραμόρφωση της κεντρικής όρασης που μπορεί τελικά να οδη-γήσει σε ένα μόνιμο μαύρο κομμάτι στο οπτικό πεδίο.
Με την σωστή παρακολούθηση και θεραπεία είναι δυνατόν να έχουμε την λιγότερη δυνατή απώ-λεια όρασης.

Αιτία

Προς το παρόν η ακριβής αιτία της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας δεν είναι γνωστή.

Έχει όμως συσχετιστεί με:

  • Την Ηλικία: είναι συχνότερη σε ανθρώπου άνω των 65 ετών
  • To Γυναικείο φύλο (πιθανώς λόγο του ότι ζουν περισσότερο)
  • Το Γονιδιακό Υπόβαθρο: έχουν ήδη βρεθεί γονίδια που έχουν συσχετιστεί με την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και σε ορισμένες οικογένειες είναι πιο συχνό από ότι σε άλλες. Παρόλα αυτά η εκ-φύλιση της ωχράς κηλίδας δεν θεωρείται αποκλειστικά κληρονομική νόσος
  • Το Κάπνισμα: αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
  • Την Έκθεση στον ήλιο: κάποιες μελέτες υποδεικνύουν ότι η μεγάλη έκθεση στο ηλιακό φως κατά την διάρκεια της ζωής μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να εμφανίσει κάποιος ΗΕΩ
  • Την Διατροφή: Μεγάλος αριθμός μελετών έχει δείξει ότι η λάθος διατροφή μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση ΕΩΚ.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά συνήθως το πρώτο σύμπτωμα είναι η δυσκολία να διακρίνουν λεπτομέρειες. Μπορεί να έχουν δυσκολία στο διάβασμα ακόμα και με τα γυαλιά κοντινής όρασης ή να υπάρχει μια θόλωση σε κάποιο σημείο της κεντρικής όρασης. Συχνά οι ευθείες γραμμές φαίνονται παραμορφωμένες η κυματοειδείς.

Τύποι

Ξηρά Μορφή: Ο πιο συχνός τύπος. Συνήθως εξελίσσεται αργά και προκαλεί σταδιακή απώλεια της κεντρικής όρασης. Για να φτάσει στο τελικό της στάδιο θέλει συνήθως αρκετά χρόνια και σε αυτό υπάρχει ένα σημείο στο κέντρο του οπτικού πεδίου από το οποίο ο ασθενής δεν βλέπει. Η περιφερική όραση δεν επηρεάζεται από αυτή την νόσο και έτσι δεν υπάρχει ποτέ απώλεια όλου του οπτικού πεδίου.

Υγρά Μορφή: Ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων με ΕΩΚ θα εμφανίσουν την υγρά μορφή. Στην μορφή αυτή αναπτύσσονται παθολογικά αγγεία (νεοαγγεία) από τους υποκείμενους ιστούς προς την ωχρά κηλίδα. Τα αγγεία αυτά δεν είναι σωστά σφραγισμένα με αποτέλεσμα να διαρρέει υγρό από αυτά το οποίο συσσωρεύεται στην ωχρά κηλίδα δημιουργώντας οίδημα. Συχνό είναι επίσης αυτά τα αγγεία να αιμορραγούν. Η μακροχρόνια παρουσία οιδήματος και αιμορραγίας οδηγεί στην δημιουργία ουλής και απώλειας της κεντρικής όρασης.

Η εξέλιξη της υγράς μορφής είναι πολύ γρήγορη και αυτός είναι και ο λόγος που είναι σημαντικό να γίνει σωστή και γρήγορη διάγνωση ώστε να ξεκινήσει θεραπεία.

Θεραπεία

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχει αυτήν την στιγμή τεράστια έρευνα ως αναφορά την αντιμετώπιση της υγράς αλλά και της ξηράς μορφής της ώχρας κηλίδας. Καινούργια φάρμακα μελετώνται και για τις δυο μορφές και μάλιστα ο Δρ Σκούτερης συμμετέχει ως subinvestigator σε δυο παγκόσμιες πολυκεντρικές μελέτες που αφορούν τέτοια φάρμακα για την υγρά μορφή αλλά και σε μια επίσης παγκόσμια πολυκεντρική μελέτη για την ξηρά μορφή.

    Με τα σημερινά δεδομένα η θεραπεία της υγράς μορφής γίνεται με ενδουαλοειδικές ενέσεις αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις με ένα Laser που λέγεται φωτοδυναμική θεραπεία. Οι ενδουαλοειδικές ενέσεις αφορούν έναν παράγοντα που λέγεται Anti-VEGF. Αυτός ο παράγοντας έχει αντι-νεοαγγειακή δράση δηλαδή σταματάει την εξέλιξη και οδηγεί σε ίνωση τα υπάρχοντα νεοαγγεία. Στόχος είναι η μείωση του οιδήματος και η βελτίωση της όρασης. 

    Χρησιμοποιώντας τα πρωτόκολλα παρακολούθησης και θεραπείας που εφαρμόζονται στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Οξφόρδης στοχεύουμε να προσφέρουμε τον καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα ως αναφορά την τελική όραση του ανθρώπου.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις η χρήση του Laser της Φωτοδυναμικής θεραπείας μπορεί να είναι επωφελής. Στην φωτοδυναμική θεραπεία γίνεται ενδοφλέβια έγχυση ενός φωτοευαίσθητου παράγοντα ο οποίος διεγείρεται με την χρήση του Laser. Αυτό οδηγεί σε απόφραξη τα νεοαγγεία που αναπτύσσονται στην ΕΩΚ. 

    Ο Δρ Σκουτέρης έχοντας συνεργασία με τους ιατρούς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Οξφόρδης αλλά και όντας σε επαφή με την διεθνή κοινότητα ενημερώνεται διαρκώς για τις νέες ερευνητικές εξελίξεις και ανά πάσα στιγμή μπορεί να σας ενημερώσει για αυτές και την εφαρμογή τους στην δική σας περίπτωση.

doctor anytime
κλειστε ραντεβου